اتفاقات خوب و خیر در بنگاه ها

تاثیر همه‌گیری کرونا بر کمپین‌های مسئولیت اجتماعی

با شروع همه‌گیری ویروس کرونا، علاوه بر مردم، شرکت‌ها و سازمان‌ها هم برای انطباق با شرایط جدید مجبور به بازبینی اکوسیستم‌های خود شدند. درگیر شدن جان انسان‌ها در سراسر جهان باعث شد که برندهای بزرگ به همراهی مردم و دولت‌ها بیایند تا در کوتاه کردن و راحت‌تر کردن دوران قرنطینه نقش داشته باشند. این برندها با اجرای کمپین‌های مسئولیت اجتماعی(مانند کمپین شرکت نایکی در حمایت از ورزش و ورزشکاران)، هم حضورشان در کنار مردم و هم نقش خود در کمک به روند مبارزه با این ویروس را ایفا کردند.

بسیاری از این شرکت‌ها با توجه به اهمیت فاصله‌گذاری اجتماعی، بخشی از بودجه تبلیغاتشان را به این موضوع اختصاص دادند و بسیاری دیگر با توجه به کمبود لوازم بهداشتی و ضدعفونی‌کننده، بر روی تولید این اقلام هزینه کردند. بعضی از آن‌ها از کادر پزشکی حمایت کردند و بعضی دیگر از کارمندان خود خواستند تا با دورکاری از منازل سرعت شیوع ویروس را کاهش دهند.

مسئولیت اجتماعی در کرونا

اول ایمنی

همان طور که در اولین دوران قرنطینه سراسری شاهد بودیم، کمپین‌های مسئولیت اجتماعی برندها بر بهداشت عمومی و حمایت از مصرف کنندگان بنا شده بود. اما امروز شاهد آن هستیم که کمپین‌های مسئولیت اجتماعی بر اساس میزان رسیدگی به کارمندان و همین‌طور شرایط بهداشتی در کل فرایند تولید، پردازش و ارسال کالا، به خصوص در مورد مواد غذایی، رتبه بندی می‌شوند.

برای مصرف کنندگان، اطمینان از بهداشت محصولات و تجربه یک خرید امن، مهم ترین اولویت به حساب می‌آید. البته در هفته‌های اخیر شاهد آن هستیم که قیمت گذاری منصفانه بر محصولات و خدمات نیز یکی از فاکتورهای اصلی ارتباط با مشتریان و مصرف کنندگان به حساب می‌آید.

سلامت روانی

به زودی و با بازگشت کارمندان به شرکت‌ها، یکی از مواردی که عملکرد برندها در دوران کرونا با آن سنجیده می‌شود، سلامت روانی کارمندانشان است. اما علاوه بر توجه به سلامت جسمی و روانی کارمندان و مشتریان، توجه به ذی‌نفعان یک کسب و کار نیز یک امر مهم به حساب می آید. به خصوص خرده فروشان و صاحبان کسب و کارهای محلی که به مراتب بیشتر در معرض تعطیلی و نابودی هستند. امروزه و با توجه به شرایط بحرانی اقتصادی، توجه به این کسب و کارهای کوچک و محلی تبدیل به قانون طلایی در کمپین‌های مسئولیت اجتماعی برندها شده است.

با افزایش روزافزون انتظارات برای حضور مسئولانه برندها در کنار دولت‌ها و مردم، نباید فراموش کنیم که همه شرکت‌ها مانند یکدیگر نیستند و نحوه اقدامات آن‌ها نیز با هم تفاوت دارد.

توسعه یافتگان، مقاومت کنندگان و آسیب دیدگان کووید

با شروع پاندمی کرونا، شرکت‌ها با توجه به نحوه انطباق‌پذیری و میزان تاثیر کرونا بر آن‌ها، به سه دسته کلی تقسیم شدند:

حتما بخوانید

یک باکس بین مقالات برای ارجاع کاربر

 

1- توسعه یافتگان

این شرکت‌ها با توجه به کاری که انجام می‌دهند در دوران کرونا رشد پیدا کردند و به درآمدزایی بالایی رسیدند. شرکت‌هایی که خدمات فروش و ارسال کالا دارند، مانند آمازون و شرکت‌های بازی‌سازی از این دست شرکت‌ها هستند.

2- مقاومت کنندگان

این کسب و کارها کمترین ضربه را از بحران کرونا دریافت کردند و در برابر ضرر و زیان ناشی از آن مقاومت نشان دادند. سوپرمارکت‌ها و شرکت‌های تولیدکننده کالاهای تند مصرف، مانند فراورده‌های لبنی و گوشتی و همچنین کالاهای اساسی.

3- آسیب دیدگان

این دسته بیشترین ضرر و زیان را در این شرایط متحمل می‌شوند. شرکت‌های خدماتی، مهمانداری، مسافرتی و گردشگری از این دسته هستند.

برای هر کدام از این دسته کسب و کارها، چالش‌ها و فرصت‌های مختلفی وجود دارد. به ویژه فرصت‌هایی که در کوتاه مدت به نتیجه می‌رسند. اما اهمیت اصلی را اقداماتی دارند که در بلندمدت آثار و نتایج مثبت خود را نشان دهند.

 

 

اقدامات کوتاه مدت و بلند مدت

از آن جایی که تصمیمات مصرف‌کنندگان با توجه به شرایط محیط زیستی و اجتماعی در حال تغییر است، شرایط برای کسب و کارها نیز در حال تغییر است. البته این تغییر مثبت در زمان وقوع پاندمی کرونا رو به افول است. برای مثال در این زمان مردم کمتر از قبل از وسایل نقلیه عمومی استفاده می‌کنند و به منظور رعایت بهداشت، زباله پلاستیکی بیشتری تولید می‌کنند؛ که البته امری بسیار طبیعی است. با این حال این شرایط می‌تواند فرصت بسیار بزرگی برای کمپانی‌ها باشد تا با اجرای یک کمپین مسئولیت اجتماعی هم وظیفه خود در برابر جامعه را انجام دهند و هم در بلندمدت نتیجه سرمایه‌گذاری خود را ببینند.

اما با شروع رکود اقتصادی، فشارهای مالی ناشی از شیوع این بیماری می تواند منجر به این شود که شرکت‌ها با ورود به حالت بقا، به دنبال سودهای کوتاه مدت باشند و سرمایه گذاری روی کمپین‌های مسئولیت اجتماعی را کاهش دهند و یا حتی مرتکب سوء رفتار و در مواردی کلاهبرداری از مشتریان شوند.

افت گردش مالی شرکت می‌تواند مدیران را مجاب کند که منابع مالی خود را برای مقابله با چالش‌های فوری و اورژانسی، که می‌توانند از طرق مختلف بر ساختار شرکت تأثیر بگذارند، دوباره تقسیم‌بندی کنند و بودجه بخش های مختلف را تغییر دهند. به عنوان مثال، فشار سهامداران ممکن است باعث شود که شرکت‌ها بودجه مربوط به بخش‌هایی که در کوتاه مدت سود می‌دهند را زیاد کنند و بودجه بخش‌هایی که در بلند مدت نتیجه می دهند را کم کنند.

مسئولیت اجتماعی در کرونا

پیش‌بینی‌های اشتباه مدیران از شرایط بازار نیز، می‌تواند باعث بروز مشکلات جدی شود. برای مثال، ممکن است مدیران یک سازمان فکر کنند که قیمت گذاری تنها عاملی است که مشتریان را به خرید محصولاتشان ترغیب می کند و باقی موارد در پایین لیست اولویت‌های آن‌ها قرار می‌گیرد. در این حالت سازمان تمام توان خود را تنها بر مسئله قیمت‌گذاری متمرکز می‌کند و از دیگر بخش‌های مهم غافل می‌ماند.

جداسازی کلاهبرداران و درستکاران

برای جلوگیری از کوتاه بودن نتیجه تلاش نیروهای سازمان، مهم ترین اصل رهبری قدرتمند است. پاندمی کرونا یک ابزار بسیار قوی برای تشخیص شرکت‌های کلاهبردار و شرکت‌های قدرتمند و درستکار است. شرکت‌هایی که یک فرهنگ مبتنی بر اخلاق را در سازمان رواج داده باشد و با رهبری مدیران خوش‌فکر، به تحلیل دقیق بازار پرداخته باشند به اهمیت مسئولیت اجتماعی خود پی برده‌اند و امکان ندارد که سودهای کوتاه‌مدت را به موفقیت‌های بلندمدت ترجیح دهند.

حفاظت از سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت در برابر سودهای کوتاه‌مدت، کاری بسیار ضروری است و نیاز به برنامه‌ریزی‌های کلان و اجرای دقیق آن‌ها دارد. حمایت‌های دولتی، بانکی و دیگر منابع خارجی می تواند مشکلات کوتاه مدت را برای مدتی برطرف کند. همان طور که می‌بینیم در کشورهای مختلف، این امر تا حد زیادی از مشکلات کسب و کارها را کم کرده است. استفاده از راهنمای توسعه پایدار و سبز سازمان ملل متحد تحت عنوان “اهداف 17گانه مشارکت” (Goal 17 Partnership) می‌تواند در این مسیر بسیار کمک کننده باشد.

سخن پایانی

حمایت از جامعه در شرایط بحرانی و حساس، نه تنها وظیفه کسب و کارهاست، بلکه یک فرصت بسیار مناسب برای سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت است. مطمئن باشید که جامعه به محض عبور از وضعیت اضطراری، کمک‌های شما را به بهترین شکل ممکن پاسخ می‌دهد. اهداف کوتاه‌مدت شاید بتواند برای مدتی وضعتان را بهتر کند، اما در طولانی مدت فقط به مشکلات شما می‌افزاید. در شرایط بحرانی دست از سودهای کوچک و سریع بکشید و به فکر بقا و ادامه کارتان در آینده باشید.

به دنبال افزایش فروش چند درصدی هستید؟

برای مشاهده لیست محصولات پروتئینی به سایت هزاران مراجعه کنید

همین حالا با ما تماس بگیرید

یاشار ظروفی مدیر محتوا

رایگان کسب و کارت رو آنلاین کن.

اگر صاحب یک کسب و کار B2B یا عمده‌فروشی هستید، می‌توانید در هزاران محصولات و خدمات خود را به صورت آنلاین بفروشید.

برای خرید یا فروش عمده محصولات تجاری و صنعتی، دکمه زیر را لمس کنید و وارد سایت هزاران شوید.