
چگونه یک کسب و کار سیار راه اندازی کنیم؟
افزایش هزینه اجاره، بسیاری از کسب و کارهای کوچک و متوسط را مجبور کرده است که فروشگاهشان را تعطیل کنند و محصولات خود را در اینترنت بفروشند. اگرچه این روش ممکن است برای برخی کسب و کارها راه حل مناسبی باشد، اما برای کسب و کارهای صنعتی و خدماتی، نیاز به تعامل رو در رو با مشتریان همچنان حس میشود.
بسیاری از صاحبان مشاغل به جای پرداخت هزینه های بالا برای تزیین ویترین مغازه، محصولات و مغازه را با خود حمل میکنند. صاحبان این فروشگاههای چرخدار، از ساعات کاری انعطاف پذیر، هزینه کم راه اندازی نسبت به فروشگاه های فیزیکی و ثابت بهرهمند می شوند. در این حالت مغازه میتواند به جای انتظار برای مراجعه مشتریان، نزد آنها برود.
امروزه بیش از هر زمان دیگری، این مشاغل سیار در حال رونق هستند. از کامیونهای پخش غذای سیار تا آرایشگاه های سیار؛ این فروشگاه های سیار در سراسر دنیا به محبوبیت زیادی دست پیدا کردند. از طرفی تلفنهای هوشمند و شبکههای اجتماعی، نحوه دستیابی صاحبان مشاغل به مخاطبان هدف را تغییر داده اند و به این کسب و کارها این امکان را میدهند که مشتریان وفادار را با هزینهای کم جذب کنند و مکان فعلی خود را به راحتی با آن ها به اشتراک بگذارند.
اگرچه سیار شدن مزایایی به همراه دارد، اما هزینه ها و خطراتی را نیز در پی دارد. هزینه های پیش بینی نشده برای نگهداری از وسیله نقلیه، مسائل مربوط به صدور مجوز و پروانه فعالیت و همچنین آب و هوای نامناسب می تواند برای مدتی کسب و کار شما را متوقف کند. رمز موفقیت در این مدل تجاری، برنامه ریزی و مدیریت زمان است. ولی اگر ایده راه اندازی یک کسب و کار سیار را در ذهن دارید این مقاله را دنبال کنید:
1- یک طرح تجاری تدوین کنید.
قبل از شروع به کار و جذب سرمایه گذار، یک طرح تجاری تدوین کنید. نگاهی دقیق به بازار بیندازید و مسیر رسیدن به موفقیت در کارتان را ترسیم کنید. برنامه تجاری شما باید شامل شرح کاملی از ایده شما، تجزیه و تحلیل بازار، جزئیات مربوط به محصولتان، نحوه بازاریابی آن و پیش بینی های مالی باشد. برای طرح تجاری خود وقت بگذارید. اگر قصد نزدیک شدن به سرمایه گذاران را دارید، یک برنامه دقیق تجاری به شما کمک میکند تا بودجه مورد نیاز خود را بدست آورید.
2- بودجه بندی کنید.
بسیاری از صاحبان مشاغل به دلیل پایین بودن هزینه ها، به فکر راه اندازی مشاغل سیار می افتند. اگرچه مدیریت کسب و کاری که اجاره و هزینه های آب و برق ندارد به نظر رویایی میآید، اما همین کسب و کار هم هزینههای راه اندازی خود را دارد.
2-1- خودرو
هزینه خرید خودرو احتمالا بزرگترین بخش سرمایه شما را نیاز دارد. برای خرید خودرو می توانید از انواع وانت، کامیونت یا کامیون (با توجه به نوع کسب و کار و نیازهایتان) استفاده کنید. میتوانید خودروی خود را از کارخانه تحویل بگیرید و یا اگر بودجه زیادی ندارید می توانید از یک خودروی کارکرده استفاده کنید. اگر هم زیاد به گشت و گذار در بازار ادامه دهید ممکن است یک خودروی تجهیز شده و آماده به کار پیدا کنید و با قیمت مناسبی آن را خریداری کنید.
2-2- تجهیز خودرو
دومین بخش سنگین هزینه شما مربوط به تجهیز خودرویی میشود که خریداری کردید. برای مثال اگر می خواهید یک آشپزخانه سیار راه اندازی کنید نیاز به لوازم حرفه ای آشپزی، لوله کشی گاز، سطوح ضد آب و قابل شستشو و همچنین ظروف و ابزار آشپزی دارید.
2-3- کسب مجوز و پروانه فعالیت
حتی کسب و کارهای سیار نیز نیاز به دریافت مجوز رسمی و قانونی برای فعالیت دارند. گرفتن این مجوز نیز برای شما هزینه ای دربر خواهد داشت.
2-4- فضای مجازی
با توجه به کسب و کارتان ممکن است به یک وبسایت یا اپلیکیشن نیاز داشته باشید که برای ساختن آنها نیاز به کار کردن با برنامه نویسهای فریلنسر دارید. اگر هم نمیتوانید خودتان شبکه های اجتماعی کسب و کارتان را مدیریت کنید می توانید با یک ادمین فریلنسر کار کنید.
اینها هزینههای اصلی و ثابت شما برای راه اندازی یک کسب و کار سیار هستند؛ اما هزینههای شما به همین جا ختم نمیشود. هزینههای فرعی مانند بیمه خودرو و تجهیزات، حقوق کارمندان، تعمیر ابزار و تهیه ابزار نو، هزینه پارکینگ، هزینه سوخت و هزینه تبلیغات را نیز باید در نظر بگیرید.
3- تبلیغات
برای تبلیغات کسب و کارتان از سه روش کاربردی و عالی می توانید استفاده کنید:
1. شبکههای اجتماعی
2. بدنه خودرو
3. حضور در رویدادها
اگر بتوانید محتوای مناسب و جذاب تولید کنید، شبکه های اجتماعی یک از مقرون به صرفه ترین کانالهای تبلیغاتی برای کسب و کار شماست. اگر هم نمیتوانید این کار را خودتان انجام دهید آن را به یک تیم یا فرد متخصص بسپارید.
بدنه خودروی شما یک تبلیغ دائمی و متحرک است، پس برای طراحی آن وقت بگذارید و هزینه کنید. برای اینکه خیالتان از هویت بصری کسب و کارتان راحت باشد آن را به یک طراح یا گرافیست بسپارید.
حضور در رویدادها ممکن است برای شما هزینه در بر داشته باشد. از قبل برای این رویدادها پس انداز کنید و اگر برای حضور در آن ها نیاز به ثبت نام دارید، مطمئن شوید که مدارک خود را از قبل آماده کرده باشید و سر موقع مراحل ثبت نام را انجام دهید.
4- هزینه های پیش بینی نشده
حواستان همیشه به این دو مورد غیرقابل پیش بینی باشد:
1. خرابی خودرو
2. آب و هوای نامناسب
خرابی خودرو بزرگترین چالش برای صاحبان کسب و کارهای سیار است. حتی یک خرابی کوچک نیز ممکن است شما را چند روز یا چند هفته از کار کردن بیاندازد. همچنین هزینه تعمیرات ماشین های نیمه سنگین و سنگین را با ماشین های سواری مقایسه نکنید. برای این که خیالتان از بابت هزینههای تعمیرات راحت باشد هر ماه مبلغی را برای این کار کنار بگذارید.
طبیعت غیرقابل پیش بینی است؛ خودتان را برای آب و هوای نامناسب، روزهای بارانی و طوفانی و موج گرمای طاقت فرسا آماده کنید. این زمانها که به ناچار قادر به فعالیت نیستید، روی شبکههای اجتماعی خود تمرکز کنید و یا نیروهایتان را آموزش دهید.
سخن پایانی
در نهایت در نظر داشته باشید که کسب و کارهای سیار هم هزینه ها و دردسرهای خود را دارند؛ اما در قیاس با یک مغازه خرده فروشی فیزیکی بسیار کم هزینه و مقرون به صرفه هستند. خودتان را برای شرایط پیش بینی نشده و هزینه های ناگهانی آماده کنید. پس از انجام این مراحل، باید تیم خود را استخدام کنید و شروع به کار کنید. حالا شما صاحب کسب و کار خودتان هستید.

یاشار ظروفی مدیر محتوا