
مرضیه مکرمی ناجی زنان روستایی

اگر به زندگی افراد موفق نگاهی بیندازیم میبینیم که همهی آنها فارغ از نژاد، رنگ، جنسیت و جغرافیا، ویژگیهای مشترکی دارند؛ ویژگیهایی همچون اراده قوی، انگیزه، تمرکز و تلاش. تلاش برای رسیدن به آنچه برایش چشماندازی روشن و برنامهای دقیق دارند.
موفقیت برای آنها دستآوردی فردی تعریف نمیشود بلکه معنایی والاتر دارد: یک قدمِ رو به جلو برای جامعهای که در آن نفس میکشند.
دختر شاه پریون، روایت زنان موفق و کارآفرین ایرانی است که باوجود همه محدودیتها و کاستیها دل به دریای پرتلاطم کارآفرینی زدهاند و از حضوری پرتلاش در این عرصه نهراسیدهاند. دختر شاه پریون امروز ما مرضیه مکرمی است؛ دختر خجالتی دیروز که امروز برای خودش نامی در عرصهی کارآفرینی زنان دست و پا کرده است. مرضیه مدرک کارشناسی حسابداری دارد و کار خود را از صندوقی آغاز کرده که در دوران دانشجویی عضو آن بوده است.
حضور مرضیه در این صندوق آن قدر تأثیرگذار بوده که یک روز هیئتمدیره تصمیم گرفته او مدیرعامل صندوق باشد. این تجربه سرآغاز جهشی بلند برای مرضیه بود و باعث شد سال 89 صندوق حمایت از زنان روستایی و عشایری روستایی مرودشت را با ۱۸ صندوق اعتبار خرد و با ۱۴۰ میلیون تومان سرمایه راهاندازی کند.
او در همهی 10 سال گذشته به تلاشش ادامه داد تا کار و کاسبیاش از رونق نیفتد؛ و امروز با افتخار مدیرعامل شرکتی است که 300 زن بهصورت مستقیم در آن مشغول به کارند. زنان این روستا از صندوقهایی که دختر شاه پریون ما ایجاد کرده وام میگیرند و در خانهها کار میکنند؛ کارهایی چون پرورش دام و طیور، زنبورداری، کشت گیاهان دارویی و خشک کردن سبزیجات. برخی هم رب انار، رب گوجهفرنگی، ترشی، شور و مربا درست میکنند و عدهای هم زعفران، زیتون و پسته پرورش میدهند. اما این همهی کار مرضیه نیست؛ این بانوی موفق کارآفرین، مسئولیت صندوق اعتبارات زنان روستایی جمعیت هلالاحمر را هم برعهده دارد. این صندوق در حال حاضر با ظرفیت ۱۴۰۰ نفر در گردش است که از این تعداد ۵۰۰ نفر از اعضای آن در زمینههای کشاورزی و صنایع دستی اشتغال دارند.
فعالیتهای مرضیه در 10 سال گذشته نمونهای موفق از تلاش یک زن کارآفرین در حوزه اشتغال روستایی است که میتواند الگویی برای اشتغال زنان در روستاها به دست دهد؛ الگویی که اقتصاد روستایی را تقویت و از مهاجرت روستاییان جلوگیری خواهد کرد. مرضیه در سال ۱۳۹۴ به پاس تلاشهایش در میان 10 زن برتر کارآفرین ایرانی قرار گرفت و از او تقدیر شد.
او درباره موفقیتهایش و آنچه تا امروز به دست آورده نظرات جالبی دارد: من تا قبل از این، یک آدم کمرو و خجالتی بودم و هرگز از اینکه بتوانم در مراتب بالا فعالیت داشته باشم یا اینکه از مسئولان عالیرتبه جوایز یا عنوانهایی دریافت کنم، تصویر ذهنی نداشتم. اما همهی اینها به یک واقعیت تبدیل شده و من توانستهام از آن آدم کمرو آدمی شوم که در جایگاه یک زن روستایی در خارج از روستا و حتی بیشتر از آن یک بانوی کارآفرین شناخته شوم و جایزهی بانوی اول کشور را از دست مسئولان کشور دریافت کنم.
مرضیه مکرمی امروز به جایگاهی که لیاقتش را داشته رسیده و لوحهای تقدیر متعددی از مسئولانی مثل مشاور وزیر جهاد کشاورزی، مشاور وزیر صنعت، معدن، تجارت و فرماندار شهرستان مرودشت دریافت کرده است؛ اما قطعاً ارزش کار او را این لوحها تعیین نمیکند. کار مرضیه وقتی پربهاتر میشود که بدانیم او زمینه فعالیت و کار کسانی را آسان کرده که در جامعهی ما گاهی به عمد و گاهی به سهو، نامهربانانه به آنها نگاه شده است.

یاشار ظروفی مدیر محتوا