
مهارتهای نرم و اهمیت آن
فهرست مطالب
مهارتهای نرم چه هستند؟
مهارتهای نرم مجموعهای از ویژگیهای شخصیتی و مهارتهای اجتماعی بین فردی است که مشخص کننده نوع روابط فرد با دیگران است. در محیط کار، مهارتهای نرم مکمل مهارتهای سخت در نظر گرفته می شود. مهارتهای سخت به طور خلاصه به دانش و مهارتهای شغلی فرد اشاره دارد. جامعه شناسان نیز ممکن است از اصطلاح مهارت نرم برای توصیف ضریب هوش هیجانی (EQ) فرد در مقابل ضریب هوشی (IQ) استفاده کنند.
مهارت نرم بیش از آن که با دانش افراد ارتباط داشته باشد، با شخصیت آنها در ارتباط است. در یک بازار کار رقابتی، کارمندانی که نشان میدهند ترکیب خوبی از مهارتهای سخت و نرم را دارند، معمولاً تقاضای بیشتری برای خدمات خود میبینند.
حتما بخوانید
درک مفهوم مهارت نرم
کارفرمایان هنگام تصمیم گیری برای تیم سازی و استخدام نیروهای جدید، به دنبال تعادل بین مهارتهای سخت و مهارتهای نرم افراد هستند. به عنوان مثال، کارفرمایان برای کارگران ماهر و با سابقه اخلاقی خوب، ارزش زیادی قائل هستند. آنها همچنین به کارمندانی که مهارتهای ارتباطی قوی و درک زیادی از محصولات و خدمات شرکت دارند نیز اهمیت زیادی میدهند. هنگام برقراری ارتباط با مشتریهای بالقوه، کارمندان با مهارتهای نرم مناسب، میتوانند ارائههای جذاب را حتی اگر کار اصلی آنها فروش یا بازاریابی نباشد، انجام دهند. یکی دیگر از مهارتهای نرم با ارزش در کار، توانایی آموزش همکاران دیگر برای انجام کارهای جدید است.
مدیرانی که از مهارتهای نرم بهرهمند هستند، بسیار موثرتر از مدیرانی هستند که دانش زیادی دارند اما برای برقراری ارتباط با کارمندان و مشتریان مشکل دارند. به عنوان مثال، از مدیران انتظار میرود که توانایی سخنرانی خوبی داشته باشند؛ اما رهبران خوب همچنین در گوش دادن به کارمندان و سایر مدیران موفق در حوزه فعالیت خود نیز مهارت دارند. مذاکره بخش بزرگی از کار مدیران شرکتها است. مدیران در هنگام مذاکره با کارمندان، مشتریان یا همکاران باید از آنچه دیگران میخواهند آگاه باشد و در عین حال تمرکز را بر فشار برای رسیدن به آن اهداف بگذارد. مدیران خوب همچنین باید بدانند که چگونه با تقسیم استراتژیک وظایف بین کارمندان، بازدهی کار را بیشتر کنند.
حتما بخوانید
مهارتهای سخت در برابر مهارتهای نرم
کارمندان از طریق آموزش رسمی، تمرین و تلاش زیاد مهارتهای سخت را کسب میکنند. مهارتهای سخت، قابل سنجش هستند و معمولا در زمان کمی خودشان را نشان میدهند. کارفرمایان معمولا مهارتهای سخت داوطلب را قبل از استخدام آزمایش یا ارزیابی میکنند. برای نمونه از مهارتهای سخت میتوان مواردی چون: مهارت برنامه نویسی کامپیوتر، تولید محتوا، توسعه وب و طراحی گرافیک را نام برد.
مهارتهای سخت را میتوان با گذشت زمان آموخت و کامل کرد، اما به دست آوردن و تغییر مهارتهای نرم کمی دشوارتر است. به عنوان مثال، مهارتهای نرم مورد نیاز یک پزشک میتواند مهارت همدلی با بیماران، درک کردن شرایط آنها، گوش دادن به مشکلاتشان و یک رفتار مناسب کنار تخت آنها باشد. همچنین مهارتهای سخت لازم برای یک پزشک شامل: شناخت گستردهای از بیماریها و علائم آنها، توانایی تفسیر نتایج آزمایشات و درک کامل آناتومی و فیزیولوژی انسان است.
حتما بخوانید
مزایای داشتن مهارتهای نرم
مهارتهای نرم وقتی در سطح سازمانی تمرین شود، به سود کسب و کار است. به عنوان مثال، روحیه همکاری در بین کارمندان بسیار مهم است. در این حالت اعضایی از تیم که قادر به همکاری موثر با نیروهای جوانتر یا کمتجربهتر هستند، به طور کلی سازندهتر هستند و بهتر میتوانند روی اولویتهای سازمان تمرکز کنند. وقتی کارمندان با به اشتراک گذاشتن دانش و ابزارهایشان به انجام سریعتر و باکیفیتتر کارها کمک میکنند، بازدهی و خروجی تیم بهبود مییابد. توانایی یادگیری روشها و فن آوریهای جدید همچنین یک مهارت نرم ضروری برای همه کارمندان موفق است.
شرکت هایی که فرایند یادگیری و آموزش را به عنوان یک مهارت نرم ارزیابی می کنند، سبک های مختلف یادگیری را تشخیص میدهند و کارمندان را ترغیب میکنند روشهایی را که برای آنها بهتر است دنبال کنند. عیبیابی و تشخیص مشکلات سیستم نیز یک مهارت نرم است که برای همه شرکتها ارزشمند است. به عنوان مثال، هنگامی که همه کارمندان بدانند چطور میتوانند مشکلات نرم افزاری را حل کنند، به جای اینکه برای رخ دادن هر مشکل کوچکی وقت بخش فنی (IT) را بگیرند، میتوانند خودشان مشکل را به سرعت حل کرده و به کارشان ادامه دهند. بدین شکل مدیریت زمان نیز بین کارمندان رواج داده میشود.
سخن پایانی
مهارتهای سخت میتوانند شما را وارد یک شرکت کنند، اما این مهارتهای نرم هستند که بقای شما در آن شرکت را تضمین میکنند. برخورد مناسب با همکاران، روحیه کار تیمی و کمک کردن به اعضای تیم، هم میتواند به شما کمک کند تا به عنوان یک نیروی کلیدی دیده شوید و هم باعث میشود بازدهی کلی تیمتان افزایش یابد. مهارتهای نرم کارمندان، فاکتوری است که فرهنگ سازمانی یک شرکت بر آن استوار میشود. پس به عنوان یک مدیر نیز باید در هنگام استخدام نیروهای جدید این موضوع را در نظر داشته باشید و فقط دانش و تجربه افراد را مدنظر قرار ندهید.

یاشار ظروفی مدیر محتوا