
کسب و کار کوچک چیست؟
فهرست مطالب
بسته به اینکه در چه صنعتی فعالیت میکنید، کسب و کارهای کوچک را می توان مشاغلی با تعداد کارمندان زیر 50 نفر و یا زیر 100 نفر تعریف کرد. این کسب و کارها معمولا مالکیت خصوصی دارند و یا زیر مجموعه یک شرکت بزرگتر هستند و با آنها همکاری میکنند.
فقط در ایالات متحده 28 میلیون کسب و کار کوچک وجود دارند که 99.7% از کل کسب و کارهای این کشور را دربرمیگیرند.
بنا بر آمار مرکز ملی آمار در سال 1390، کسب و کارهای کوچک در ایران بیش از 95 درصد از کل کسب و کارهای فعال در بازار را تشکیل میدهند. البته این آمار در سال 1400 تغییر پیدا می کند و بعد از انتشار آمار جدید این مقاله با ارقام جدید آپدیت میشود.
تعریف کسب و کار کوچک
کسب و کارهای کوچک عبارتاند از خرده فروشیها، شرکتها و بازرگانیهایی که تعداد کارمندان کمتری دارند (به طور میانگین کمتر از 100 نفر، اما به نسبت حوزه فعالیت این عدد متغیر است) و همچنین میزان درآمد سالانه کمتر نسبت به کسب و کارهای بزرگ. عدد دقیقی از میزان درآمد سالانه برای کسب و کارهای کوچک در ایران وجود ندارد.
انواع کسب و کارهای کوچک
در کشورهای مختلف و بنا بر نظام اقتصادی هر کدام، کسب و کارهای مختلفی تحت عنوان کسب و کار کوچک فعالیت می کنند. این کسب و کارها شامل: خواربار فروشی، نانوایی، میوه و سبزی فروشی، فروشگاه های پوشاک، دفاتر وکالت و حسابداری، کافه و رستوران، کسب و کارهای آنلاین خصوصی و… میشود.
تاریخچه کسب و کارهای کوچک
پس از انقلاب صنعتی، فضای کسب و کارها به طور عمده در دستان سازمانهای بزرگ بود. در این فضا تعدادی از کارمندان این سازمانها که شرایط را برای پیاده سازی ایدههای خلاقانه و نوآورانه مساعد نمیدیدند، از کار در این مجموعه ها استعفا دادند و با شعار “کوچک زیباست” شروع به راه اندازی کسب و کارهای کوچک کردند.
مدیریت کسب و کارهای کوچک
مدیریت کسب و کارهای کوچک شامل تعیین نیازهای مالی، مدیریت کارمندان، نظارت بر برنامه های بازاریابی و تبلیغات و همچنین مدیریت زمان و هماهنگی بین بخش های مختلف به منظور اطمینان از ادامه روند رو به رشد و کسب موفقیت است.
نکاتی برای مدیریت یک کسب و کار کوچک
مدیران موفق کسب و کارهای کوچک باید برای کسب موفقیت در تجارت خود، به نکات زیر دقت نمایند:
1-تهیه یک طرح تجاری (بیزینس پلن)
طرح های تجاری فقط برای کسب و کارهای بزرگ نیست. برای اینکه مطمئن باشید که کسب و کار شما به موفقیت ختم می شود باید حتما یک بیزینس پلن تدوین کنید.
2-حساب شخصی و کاری خود را از هم جدا کنید.
در بسیاری از موارد، کسانی که یک کسب و کار کوچک را راه اندازی می کنند از حساب بانکی شخصی خود برای انجام کارهای مالی کسب و کارشان نیز استفاده می کنند. این کار باعث پیچیده شدن حساب و کتاب های مالی و نداشتن آمار دقیق از بودجه ذخیره شده، درآمد ماهانه، خرج و هزینه ها و باقی امور مالی کسب و کار می شود.
3-نیازهای مالی خود را مشخص کنید.
تا جایی که می توانید چالش های مالی آینده خود را تخمین بزنید و خودتان را برای آن ها آماده کنید. کسب و کارهای کوچک از نظر مالی بسیار آسیب پذیرتر از کسب و کارهای بزرگ هستند. به عنوان مدیر این کسب و کار شما وظیفه دارید که خطرات و چالش های احتمالی را بشناسید و برنامه ای برای عبور از آن ها تدوین کنید.
4-افراد مناسب را استخدام کنید.
به جای استخدام افرادی که به دنبال کسب درآمد هستند، کسانی را استخدام کنید که انگیزه یادگیری و پیشرفت در کارشان را دارند. قدم دوم پس از استخدام این افراد، نگهداری آن ها در مجموعه است. تشویق کردن این افراد با فعالیت های مربوط به تیم سازی مثل ایجاد ساعت های تفریح در محل کار، باعث ایجاد انگیزه و وفاداری بیشتر این افراد به کار شما می شود.
5-نیروهایتان را آموزش دهید.
حتی اگر باهوش ترین افراد دنیا را هم استخدام کنید باز هم نیاز به زمانی دارند تا ساز و کار تجارت شما را متوجه شوند و خودشان را با این سیستم سازگار کنند. ایجاد برنامه های آموزشی برای کارمندانتان باعث پیشرفت کردن کارمندان، ایجاد رقابت سالم بین آن ها و در نهایت کسب موفقیت برای کسب و کار شما می شود.
6-بازاریابی را دست کم نگیرید.
خیلی از صاحبان کسب و کارهای کوچک، بازاریابی را صرفا هزینه می دانند. در حالی که این هزینه های کوچک در نهایت درآمدهای بزرگ را برای شما به همراه می آورد. بخشی از درآمد ماهانه خود را به تبلیغات اختصاص دهید و انجام آن را به متخصصان این حوزه برون سپاری کنید یا اگر می توانید یک نیروی کارشناس برای این کار استخدام کنید.

یاشار ظروفی مدیر محتوا